Boekhouden: zelf doen of uitbesteden?

Geplaatst op 24-07-2023

Categorie: Financieel

Boekhouden is een cruciaal aspect van het runnen van een succesvolle onderneming. Het bijhouden van financiële gegevens en transacties is van vitaal belang om een duidelijk beeld te krijgen van de financiële gezondheid van je bedrijf. Maar als ondernemer sta je vaak voor de vraag: moet je zelf boekhouden of dit beter uitbesteden aan een professional? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van beide benaderingen en zullen we tot de conclusie komen dat uitbesteden vrijwel altijd de betere optie is.

Zelf boekhouden

Het zelf bijhouden van de boekhouding kan verleidelijk lijken, vooral voor kleine bedrijven met beperkte financiële transacties. Er zijn enkele situaties waarin zelf boekhouden mogelijk zinvol kan zijn:

  1. Eenvoudige bedrijfsstructuur: Als je bedrijf slechts een paar transacties per maand heeft en een eenvoudige financiële structuur heeft, kan het zelf doen van de boekhouding haalbaar zijn.

  2. Basiskennis van boekhouding: Als je al bekend bent met boekhoudkundige principes en software, kan het bijhouden van eenvoudige financiële gegevens mogelijk niet te tijdrovend zijn.

  3. Kostenbesparing: In de beginfase van een start-up of wanneer het budget beperkt is, kan zelf boekhouden een manier zijn om kosten te besparen.

Wanneer uitbesteden?

Hoewel zelf boekhouden enkele voordelen kan hebben, wegen de nadelen vaak zwaarder, vooral naarmate je bedrijf groeit. Hier zijn enkele situaties waarin je boekhouding beter kunt uitbesteden:

  1. Tijdsefficiëntie: Boekhouden kan zeer tijdrovend zijn, vooral naarmate je bedrijf groeit. Uitbesteden geeft je de mogelijkheid om je te concentreren op kernactiviteiten en bedrijfsgroei.

  2. Complexiteit: Naarmate je bedrijf groeit, worden financiële transacties complexer. Een professionele boekhouder heeft de expertise om om te gaan met ingewikkelde financiële situaties en ervoor te zorgen dat je boekhouding nauwkeurig wordt bijgehouden.

  3. Fiscale voordelen: Boekhouders zijn op de hoogte van de meest actuele belastingwetten en -voordelen. Ze kunnen je helpen bij het identificeren van legitieme aftrekposten en mogelijkheden om belasting te optimaliseren, waardoor je vaak meer geld bespaart dan je zou betalen voor hun diensten.

  4. Naleving van regelgeving: Boekhouders zijn goed op de hoogte van de wettelijke vereisten voor financiële verslaglegging. Door je boekhouding uit te besteden, minimaliseer je het risico op boetes of sancties als gevolg van fouten in je financiële rapporten.

  5. Financiële analyses: Een professionele boekhouder kan je helpen bij het analyseren van je financiële gegevens, het identificeren van trends en kansen, en het nemen van weloverwogen zakelijke beslissingen.

Conclusie

In de afweging tussen zelf boekhouden en uitbesteden, blijkt uitbesteden vrijwel altijd de betere optie te zijn voor ondernemers. Hoewel zelf boekhouden in bepaalde situaties haalbaar kan zijn, wegen de voordelen van uitbesteding zwaarder door de tijdbesparing, expertise van een boekhouder en de mogelijkheid om belastingvoordelen te benutten.

Een professionele boekhouder kan je helpen om nauwkeurige financiële gegevens bij te houden, je te laten voldoen aan wettelijke vereisten en je te adviseren over fiscale optimalisatie en zakelijke beslissingen. De kosten die je maakt voor het uitbesteden van de boekhouding zijn doorgaans gemakkelijk terug te verdienen door de voordelen die een ervaren boekhouder met zich meebrengt.

Kortom, door de boekhouding aan een professional over te laten, geef je jezelf de ruimte om je te richten op de kernactiviteiten van je bedrijf en zorg je voor een solide financiële basis om duurzaam succes te behalen. Toch zelf aan de slag? Lees hier een aantal tips voor starters.